Living Lab Electric Flight

Koninklijke NLR streeft naar synergie in het onderzoek naar elektrisch vliegen. Met de oprichting van een onderzoeksfaciliteit wil NLR samen met andere relevante partijen kennis en ervaringen op het gebied van duurzaamheid op een laagdrempelige wijze uitwisselen. Hiervoor is het onderzoeksplatform Living Lab Electric Flight (LLEF) opgericht.

Living Lab Electric Flight (LLEF) is een virtueel kenniscentrum met gezamenlijke onderzoeksprojecten waarbij technologie laagdrempelig uitgeprobeerd en gedemonstreerd kan worden op een zogenoemd testplatform. Dit platform omvat niet alleen de Pipistrel Velis Electro van NLR, maar het betreft ook het gebruik van testfaciliteiten, windtunnels en alles ertussen in.

Samenwerking

De faciliteiten op de grond worden ter beschikking gesteld door Koninklijke NLR en andere instituten en bedrijven in Nederland. Hiermee ontsluiten we al onze faciliteiten op dit gebied voor samenwerking met iedereen die dat maar wil. Dit kunnen onderwijs- of onderzoeksinstellingen zijn, maar ook bedrijven of andere initiatieven zoals DEAC of RHIA.

Living Lab

Een Living Lab is een onderzoeksomgeving waarbij gelijktijdig onderzoek en innovatie plaatsvindt volgens het principe van co-creatie en participatief ontwerpen. Al in een vroegtijdig stadium van ontwikkeling zijn eindgebruikers betrokken bij het innovatieproces. Ze denken mee over nieuwe mogelijkheden, zijn betrokken bij het ontwerp en delen hun ervaringen op basis van gebruik van concepten en prototypes in hun eigen omgeving. De band die tijdens de samenwerking met klanten tot stand komt, levert een sterk lerende effect op voor teamleden binnen de organisatie die het Living Lab accommodeert. Zij krijgen immers alle informatie mee van alle partijen die deelnemen in het Living Lab met hun verschillende ideeën en projecten. Een Living Lab zet mensen in het centrum van het innovatieproces in tegenstelling tot de klassieke methode waarbij techniek in het centrum van het innovatieproces staat. Grenzen tussen organisaties en ‘het brede publiek’ vervagen en er ontstaat een nieuwe structuur. Informatie en kennis zijn, voor zover mogelijk, vrij uitwisselbaar.