Living Lab Electric Flight
Koninklijke NLR streeft naar synergie in het onderzoek naar elektrisch vliegen. Met de oprichting van een onderzoeksfaciliteit wil NLR samen met andere relevante partijen kennis en ervaringen op het gebied van duurzaamheid op een laagdrempelige wijze uitwisselen. Hiervoor is het onderzoeksplatform Living Lab Electric Flight (LLEF) opgericht.
Living Lab Electric Flight (LLEF) is een virtueel kenniscentrum met gezamenlijke onderzoeksprojecten waarbij technologie laagdrempelig uitgeprobeerd en gedemonstreerd kan worden op een zogenoemd testplatform. Dit platform omvat niet alleen de Pipistrel Velis Electro van NLR, maar het betreft ook het gebruik van testfaciliteiten, windtunnels en alles ertussen in.
Neem deel aan de Idea Generation sessie 2021
Bent u geïnteresseerd in elektrisch vliegen? En zou u graag op een toegankelijke manier technologie willen uitproberen en demonstreren met bijvoorbeeld de Pipistrel Velis Electro? Begin 2021 organiseert Koninklijke NLR een Idea Generation sessie, om met elkaar ideeën te genereren en ter verkenning van een eventuele verdere samenwerking binnen de onderzoeksomgeving Living Lab Electric Flight (LLEF). De sessie wordt georganiseerd door Koninklijke NLR en is bedoeld voor iedereen die zich met elektrisch vliegen bezighoudt. Op basis van een aantal randvoorwaarden rondom technische, financiële en regelgeving gerelateerde zaken zullen na deze sessie kansrijke projectideeën worden uitgewerkt.
Doet u mee? Neem contact op met ir. Martin Nagelsmit.
Samenwerking
De faciliteiten op de grond worden ter beschikking gesteld door Koninklijke NLR en andere instituten en bedrijven in Nederland. Hiermee ontsluiten we al onze faciliteiten op dit gebied voor samenwerking met iedereen die dat maar wil. Dit kunnen onderwijs- of onderzoeksinstellingen zijn, maar ook bedrijven of andere initiatieven zoals DEAC of RHIA.
Onderzoeksprojecten in zes categorieën
De onderzoeksprojecten in het LLEF zijn onderverdeeld in de volgende zes categorieën:
- Aircraft Level Analysis. Van de Velis Electro zal een ‘digital twin’ gemaakt: een virtuele kopie om het vliegtuiggedrag te simuleren, gecombineerd met metingen aan het vliegtuig. Deze zal steeds verder worden gedetailleerd en uitgebreid, onder anderen met structural health monitoring.
- Powertrain. Er is al een concept ontwerp voor een brandstofcel range extender voor de Velis Electro wat verder uitgewerkt zal worden in 2021. De kennis en ervaring met de HYDRA drones en het THETA lab is een belangrijke eerste stap.
- AeroPropulsion. In het EFRO-project ‘Smart Rotors for Electric Aircraft’ worden stillere propellers voor elektrische vliegtuigen ontworpen en getest. Doel is om deze te testen op de Velis Electro.
- Operations & Infrastructure. Door simpelweg te vliegen wordt kennis opgebouwd over het opereren, opladen en onderhouden van elektrische vliegtuigen.
- Climate Impact. Er wordt een volledige Life Cycle Assessment tool opgezet voor hybride elektrische vliegtuigen, met de Velis Electro als testcase.
- Certification. De Velis Electro wordt toegevoegd aan de NLR RADO (Research Aircraft Design Organisation) waarmee ook ervaring wordt opgedaan met het goedkeuren van modificaties. Samen met de vliegtuigbouwer Pipistrel wordt gekeken naar de certificatie van de grotere vleugelset. De plannen voor de waterstof range extender worden als testcase gebruikt vooruitlopend op certificatie. Samen met DEAC en Hogeschool InHolland wordt onderzocht hoe experimenteerruimte gecreëerd kan worden voor elektrisch vliegonderzoek in Nederland.
Living Lab
Een Living Lab is een onderzoeksomgeving waarbij gelijktijdig onderzoek en innovatie plaatsvindt volgens het principe van co-creatie en participatief ontwerpen. Al in een vroegtijdig stadium van ontwikkeling zijn eindgebruikers betrokken bij het innovatieproces. Ze denken mee over nieuwe mogelijkheden, zijn betrokken bij het ontwerp en delen hun ervaringen op basis van gebruik van concepten en prototypes in hun eigen omgeving. De band die tijdens de samenwerking met klanten tot stand komt, levert een sterk lerende effect op voor teamleden binnen de organisatie die het Living Lab accommodeert. Zij krijgen immers alle informatie mee van alle partijen die deelnemen in het Living Lab met hun verschillende ideeën en projecten. Een Living Lab zet mensen in het centrum van het innovatieproces in tegenstelling tot de klassieke methode waarbij techniek in het centrum van het innovatieproces staat. Grenzen tussen organisaties en ‘het brede publiek’ vervagen en er ontstaat een nieuwe structuur. Informatie en kennis zijn, voor zover mogelijk, vrij uitwisselbaar.