NLR analyseert goudschat

De moderne elektronenmicroscoop van het NLR helpt het Fries Museum bij het analyseren van goudschatten uit de middeleeuwen. Begin juni komt het museum met een expositie over ‘middeleeuws goud’. Het NLR onderzoekt welke delen van de goudschatten in de collectie van het Fries Museum precies bij elkaar horen.

De elektronenmicroscoop van het NLR is bij uitstek geschikt voor materiaalonderzoek. De microscoop kan de unieke ‘vingerafdruk’ van de gouden voorwerpen van het Fries Museum vaststellen. Dat werkt als volgt. De microscoop ‘bombardeert’ het gouden voorwerp met elektronen. Daarbij komt röntgenstraling vrij. Die straling wordt opgevangen en vertaald naar een energiespectrum. Daarmee kan de chemische samenstelling en de zuiverheid van het goud van ieder voorwerp heel precies vastgesteld worden. Met die informatie hoopt het Fries Museum de verschillende goudvondsten nog beter te kunnen vergelijken.

Het ‘goudonderzoek’ laat zien hoe nuttig materiaalonderzoek kan zijn. Het materiaalonderzoek van het NLR beperkt zich dan ook niet tot de luchtvaartindustrie. Alle bedrijven die zich bezig houden met materiaalontwikkeling kunnen een beroep doen op de faciliteiten van het NLR. Oók MKB-bedrijven.

De tentoonstelling ‘Goud – gevonden schatten uit de middeleeuwen’ is vanaf 6 juni in het Fries Museum te zien. Het NLR had de microscoop voor één dag ter beschikking gesteld van het museum. De metingen tijdens deze dag zijn gefilmd door Omroep Friesland voor de documentaire ‘Fryslan Dok’ , die te zijner tijd zal worden uitgezonden.