Vandaag neemt het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) officieel zijn nieuwe Fibre Placement Robot in gebruik. Met deze robot kunnen grote, composieten onderdelen snel en tegen lagere kosten worden vervaardigd.

Composiet materialen spelen in de lucht- en ruimtevaart een steeds belangrijker rol. Zo bestaan de nieuwste generatie verkeersvliegtuigen grotendeels uit composiet materiaal. Deze vezel versterkte kunststoffen zijn lichter en sterker dan de traditionele materialen die bij de vliegtuigbouw worden gebruikt, zoals aluminium.

De ontwikkeling van nieuwe composieten en hun productietechnieken is volop in beweging. Op dit terrein heeft het NLR door veel relevant onderzoek een reputatie opgebouwd. Mede hierom heeft het NLR een nieuwe Fibre Placement Robot aangeschaft waarmee geautomatiseerd complexe vormen in vezel versterkt kunststof kunnen worden vervaardigd.

Michel Peters, directeur NLR: ‘Deze nieuwe robot is in staat om, in een korter tijdsbestek, grotere producten automatisch te fabriceren waardoor de productiekosten afnemen. Zo kunnen we nog slagvaardiger en klantgerichter opereren naar onze stakeholders. Met deze nieuwste investering geeft het NLR wederom met kracht invulling aan het beleid van de Nederlandse overheid om de concurrentiekracht van het bedrijfsleven te vergroten.’Samen met de industrie ontwikkelt het NLR bijvoorbeeld composieten onderdelen voor vliegtuigen en voor lanceerders naar de ruimte.

Composieten vinden hun toepassing niet alleen in de lucht- en ruimtevaart maar ook bij voorbeeld in de windturbine-industrie, de automobielindustrie, de scheepvaart en de sport.