Galileo satellieten 'in orbit'

Galileo satellieten ‘in orbit’

Onlangs heeft de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de ‘In Orbit Validation’ fase voor het Europese Global Navigation Satellite System Galileo succesvol afgesloten. Met vier Galileo satellieten in een baan om de aarde, twee operationele Ground Control Centers en een wereldwijd netwerk van zend- en ontvangststations hebben ESA en haar industriële partners laten zien dat alle systemen naar volle tevredenheid werken en de Galileo navigatiesignalen van hoge kwaliteit zijn. Men kan zich nu richten op het volledig maken van de Galileo satellietconstellatie, tot er uiteindelijk 30 satellieten hun signalen permanent over de hele aardbol uit zullen zenden.

Hoewel het nog enige jaren zal duren voor alle 30 satellieten gelanceerd zijn, zal iedereen naar verwachting vanaf eind dit jaar van de aanwezige signalen gebruik kunnen gaan maken.Het NLR heeft op verschillende manieren bijgedragen aan de ontwikkeling van Galileo. Zo zijn er testsystemen ontwikkeld voor de validatie van de Galileo- onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het goed laten lopen van de uiterst nauwkeurige klokken die op de grond en in de satellieten worden gebruikt. Ook zijn er testsystemen ontwikkeld voor de onderdelen die de berichtenstroom verzorgen die via de navigatiesignalen naar de eindgebruikers loopt. Ook is door het NLR meegewerkt aan de veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat Galileo op een betrouwbare manier de eindgebruikers bedient. In november 2013 is met een laboratoriumvliegtuig van het NLR de eerste positiebepaling met Galileo tijdens een vlucht gerealiseerd.

Tijdens de European Navigation Conference ENC-GNSS2014, die dit jaar van 15-17 april in Rotterdam werd gehouden, zal ESA een aantal presentaties verzorgen over de resultaten van de Galileo In Orbit Validation. Ook de resultaten van de vliegproeven van november 2013 zullen op deze conferentie worden gepresenteerd. Daarnaast zullen NLR medewerkers een aantal presentaties verzorgen over het gebruik van satellietnavigatie voor kritieke toepassingen als de luchtvaart, en over de inzet van Galileo als communicatiesysteem bij grootschalige rampen.

Bezoek ook onze Satellietnavigatie capability pagina.