European Unmanned Systems Training Academy (EUTA)

 

EUTAEUTA slaat letterlijk en figuurlijk de vleugels uit. EUTA (European Unmanned Systems Training Academy)  biedt een voor Europa unieke opleiding aan voor operators van onbemande vliegtuigen of umanned aircraft systems (UAS). Het is een gezamenlijke onderneming van AEC Air Support en het NLR. De opleiding wordt mede mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het regionale samenwerkingsverband Midpoint Brabant. Dat stelt ook het facilitair centrum als thuisbasis voor EUTA ter beschikking in Gate2, onderkomen van Midpoint Brabants Aerospace & Maintenance Cluster in Gilze en Rijen.

Dinsdag 25 juni hebben de deelnemende partijen AEC en NLR een samenwerkingsovereenkomst getekend en de activiteiten voor EUTA opgestart. Het betreft een opleiding voor de bediening van onbemande vliegtuigen voor onder meer professionele controles vanuit de lucht, inspecties van windmolens, hoogspanningsmasten, petrochemische installaties, de belijning van wegen en allerlei toepassingen in luchtfotografie en -video. EUTA richt zich in eerste instantie op civiele UAS-operaties, maar militaire trainingen behoren op termijn ook tot de mogelijkheden.

In september 2013 begint de eerste klas van acht ‘UAS-operators’. Voor het praktijkgedeelte wordt een eigen UAS ingezet, die nu in Amerika wordt gebouwd. Inmiddels hebben zich tientallen belangstellenden voor de opleiding gemeld: professionele piloten, bedrijven die controles vanuit de lucht uitvoeren, specialisten in de luchtfoto- en video-business, ingenieursbureaus, petrochemische bedrijven en vele anderen.

De EUTA-opleiding beslaat alle aspecten van UAS-operaties. De trainees moeten grondig worden onderwezen in zowel de theoretische grondslagen als de praktijk van het werken met onbemande toestellen. Daarbij wordt onder meer een simulator ingezet, maar echt met UAS’s vliegen staat eveneens op het programma.

Het NLR is Nederland is een van dé aangewezen partijen om te participeren in EUTA, omdat het de afgelopen jaren ruime expertise heeft opgebouwd op het gebied van training, bijvoorbeeld van de politie, op het terrein van technische aspecten van UAS-operaties en op de bestaande en toekomstige regelgeving. Omdat op het gebied van de UAS de komende 10, 15 jaar nog veel ontwikkelingen zijn te verwachten is het voor het NLR interessant om hieraan bij te dragen en rechtstreeks toegang te krijgen tot de praktijk(ervaringen) van UAS-pioniers. NLR breidt daarmee haar UAS kennisbasis verder uit.

Signing of the EUTA Cooperation Agreement

Ondertekening van de EUTA samenwerkingsovereenkomst