Chris Wallbrink

Chris Wallbrink, research scientist with the DSTO, winner of the Jaap Schijve award

De Jaap Schijve Award van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en de Technische Universiteit (TU) Delft is dit jaar uitgereikt aan Dr Chris Wallbrink uit Australië tijdens het ICAF symposium 2013 in Jeruzalem. De tweejaarlijkse wetenschapsprijs wordt uitgereikt aan onderzoekers die uitmuntend onderzoek doen op het gebied van vermoeiing van luchtvaartconstructies. Hiermee leveren zij een bijdrage aan de ontwikkeling van duurzamere en veiligere constructies in de vliegtuigbouw. Onderzoekers uit de hele wereld tot 35 jaar en aan het begin van hun carrière komen in aanmerking voor de prijs, welke bestaat uit een aandenken en een geldprijs van € 5.000. De algemeen directeur van het NLR, de decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft en drie experts uit het vakgebied van duurzamere en veiligere constructies in de vliegtuigbouw vormen samen de jury.

Dr Chris Wallbrink werkt bij de Defence Science and Technology Organisation (DSTO) in Melbourne. Hij is daar betrokken bij de ontwikkeling en verbetering van methodieken voor de voorspelling van vermoeiingsinitiatie en -scheurgroei in vliegtuigconstructies. De relevantie van zijn werk is onder meer aangetoond in de toepassing binnen het instandhoudingsprogramma van de Australische P-3 ‘Orion’ vloot, waar de toepassing van zijn modellen tot grote kostenbesparingen heeft geleid.

De prijs is vernoemd naar Jaap Schijve, voormalig leider van de hoofdafdeling Constructies en Materialen van het NLR en oud-hoogleraar vliegtuigmaterialen aan de TU Delft. Jaap Schijve is een internationaal vermaard deskundige op het gebied van vermoeiing in constructies en materialen. Hij is mede-oprichter van het International Committee on Aeronautical Fatigue and Structural Integrity (ICAF). Deze organisatie van 14 deelnemende landen bestaat al meer dan vijftig jaar en organiseert elke twee jaar een conferentie en symposium om deskundigen in het vakgebied met elkaar in contact te brengen. Vertegenwoordigers uit de industrie en van universiteiten, instituten en regelgevende agentschappen uit de hele wereld wisselen hier hun ideeën en informatie uit.

De uitreiking van de prijs kreeg in Australië veel publiciteit , zie o.a. http://bit.ly/122KqWx